Na društvenim mrežama vodi se pravi rat između Južne Koreje i Kine oko porekla kimčija, jela od kiselog kupusa za koje većina ljudi smatra suštinskim delom korejske kuhinje.
Kineska borba da dobije međunarodni sertifikat za "pao cai", jelo od ukiseljenog povrća iz Sečuana (nalik turšiji), pretvorila se u obračun na društvenim mrežama između kineskih i južnokorejskih ljubitelja ove vrste hrane.
Kineski državni mediji javili su da je ISO status „međunarodni standard za industriju kimčija koju predvodi Kina“, prenosi Gardijan.
Sam pomen kimčija u kontekstu kineske kuhinje pokrenuo je lavinu optužbi i kritika građana Južne Koreje koji optužuju Kinu da pokušava da otme kimči, kada se u stvari dodeljivanje ISO sertifikata odnosilo samo na "pao cai", a ne i na kimči.
„Ovo je potpuna glupost, pokušavaju da ukradu našu kulturu“, jedan je od komentara na popularnom južnokorejskom portalu Naver.
„Pročitala sam u medijima da Kina sada kaže da je kimči njihov i da oni za njega postavljaju međunarodne standarde. Apsurdno. Zabrinuta sam da bi mogli da ukradu hanbok' i druge kulturne sadržaje, ne samo 'kimči'“, rekla je Kim Seol-ha, 28-godišnjakinja iz Seula.
Neki južnokorejski mediji su u aproprijaciji kimčija videli i kinesku težnju za svetskom dominacijom, dok su neki komentari na društvenim mrežama nagoveštavali zabrinutost da Peking vrši „ekonomsku prinudu“.
Nemate standard, nemate ni kimči
Čak se i korejski ministar poljoprivrede uključio u raspravu rekavši da je nepristojno hvaliti se ISO standardom, a ne razlikovati "pao cai" od kimčija.
Sa druge strane, internet korisnici u Kini tvrde da imaju puno pravo da svojataju jelo, jer velika količina kimčija u Južnoj Koreji, gde ljudi godišnje pojedu oko 2 miliona tona, dolazi iz Kine.
„Ako ne ispunjavate standard, onda ne možete ni da kažete da je kimči vaš“, napisao je jedan korisnik kineske društvene mreže Veibo.
Drugi korisnik je istakao: „Čak je i reč kimči potekla iz Kine. Šta drugo reći.“